Social travelling: de nieuwe vorm van vakantie beleving?

Ben je uitgekeken op de campings in Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië? Heb je geen zin meer in een georganiseerde rondreis of een cruise waar je achter het vlaggetje van de reisleidster aan moet lopen? Erger je je aan de andere gasten en het entertainment programma op het all-inclusive resort? Biedt een stedentrip je onvoldoende uitdaging? Wil je onderscheiden van de massa en in contact komen met de lokale bevolking? Dan is social travelling wellicht iets voor jou!

Social travelling is een relatief nieuw fenomeen in de reiswereld. Huizenruil, couchsurfing en het huren van een kamer bij mensen thuis is al enige jaren bekend. Social travelling gaat verder. Door de opkomst van social media kan heel de wereld elkaar bereiken. Bij social travelling bieden ‘locals’ een slaapplaats aan of om bij hen thuis te komen eten, met hen een trip te maken of samen een activiteit te beleven.

Authentieke vakantiebeleving

Er zijn meerdere organisaties die bemiddelen in social travelling.

Voordelen voor lokale bevolking

Dit mes snijdt aan twee kanten. Reizigers komen in contact met echte locals en bezoeken authentieke plaatsen die het massatoerisme nog niet heeft ontdekt. De lokale aanbieder ontvangt de door hem zelf bepaalde prijs, hetzij direct van de reiziger, hetzij van de intermediair.

Conclusie

Social travelling is in opkomst. Het speelt in op de behoefte aan authenticiteit. Door de opkomst van social media worden ervaringen eenvoudig gedeeld. Aanbieders van pakketreizen verliezen terrein. Nieuwe aanbieders zien kansen en spelen in op de nieuwe behoeften. Social travelling is de nieuwe vorm van vakantiebeleving!