Het verschil tussen 3G en 4G

Nog niet alle mobiele apparaten zijn geschikt om gebruik te maken van het 4G netwerk. Dan wordt vaak verbinding gemaakt met het 3G netwerk. Maar wat is nu het verschil?

Waar staat G voor?

De letter G staat voor Generatie. Voor er 3G bestond, waren er natuurlijk ook nog de 0G, 1G en 2G netwerken, maar deze zijn eigenlijk nooit zo benoemd. De laatste 10 jaar is het 3G netwerk voornamelijk gebruikt. Kenmerkend voor het 3G netwerk is dat de snelheid niet altijd en overal toereikend is. Ook werkt het vaak pas echt goed als je niet in beweging bent.

Het 3G netwerk

Het 3G netwerk is niet geschikt om in hoge kwaliteit video’s af te spelen of applicaties te laten werken die een internetverbinding eisen. De maximale snelheid die je kunt halen met 3G is 2 Mbit/s, maar dan alleen als je stilstaat. Ben je onderweg, per fiets, auto of te voet, dan is deze snelheid niet haalbaar.

Het 4G netwerk

Dit netwerk is heel geschikt voor het streamen van audio en video op hoge kwaliteit. De theoretische maximum snelheid is maar liefst 1000 Mbit/s, maar in de praktijk wordt ‘slechts’ 20 Mbit/s gehaald. Je kan dan wel gewoon onderweg zijn. Soms moet je om gebruik te kunnen maken van het 4G netwerk een apart abonnement afsluiten en natuurlijk moet je toestel geschikt zijn voor 4G.

Kortom, ben je veel onderweg en moet je altijd kunnen vertrouwen op een betrouwbare internetverbinding, dan kun je het best kiezen voor een provider die een landelijke dekking heeft met het 4G netwerk. Maak je meer gebruik van Wifi, dan kun je overwegen om geen extra kosten te maken voor connectiviteit via 4G.