Het effect van de slimme energiemeter

De energiemarkt is in transitie. Sinds de liberalisering van de energiemarkt is er veel veranderd. De bedoeling was om de concurrentie te vergroten en zo betere prijzen en een beter kwaliteit te krijgen. Groene initiatieven zijn in de energiemarkt ontstaan en er is nagedacht over slimmere manieren om op energieverbruik te besparen. De slimme energiemeter is een voorbeeld, wat was het effect daarvan?

De slimme energiemeter is het volgende product waar elk huishouden in Nederland mee te maken heeft of zal krijgen. Sinds 2012 is de slimme energiemeter bij een half miljoen mensen geplaatst. De slimme energiemeter zou burgers inzicht moeten geven in hun energieverbruik. Zodat zij hun gedrag op basis van de uitkomst van de energiemeter kunnen aanpassen, om zo hun energieverbruik te verminderen. Tot dusver is het resultaat van de invoering van de slimme energiemeter niet groot of zelfs tegengevallen. Vooral energieleveranciers en netwerkbeheerders blijken te profiteren van de data die verzameld zijn via de slimme energiemeter. Deze data gebruiken zij om hun aanbod beter aan te sluiten op de energievraag.

De Derde Industriële Revolutie

Hier kan dus nog verbetering doorgevoerd worden. Als burgers zouden weten welk aandeel van hun inkomen precies gaat naar energieverbruik, zouden zij hun energie allemaal zelf opwekken. De technologie is er en het is voor handen. Zo pleit Jeremy Rifkin, energiespecialist en auteur van meerdere bestsellers, waaronder  ‘The Third Industrial Revolution’. Deze “derde industriële revolutie” zou in democratisering van energie resulteren, door het te koppelen aan de internettechnologie.  Zover zijn we helaas nog niet. Er zijn wel al kleine initiatieven die gedecentraliseerd energie opwekken en beheren.

Koop energie van de bron

Van de bron is hier één van. Het is ontstaan uit de vraag:  “Wat als we ouderwetse energiebedrijven overbodig zouden maken door mensen in staat te stellen om hun energie rechtstreeks bij een duurzame producent in te kopen?” En zo geschiedde. Consumenten gaan naar een online marktplaats om hun energie direct van een bron te kopen.

Wat staat er verder in de sterren geschreven?

In grote lijnen is de volgende technologische stap de communicatie tussen en samenwerking van alle apparaten die we bezitten en die nodig zijn om ons dagelijkse leven in goede banen te leiden. Het met je mobiel hoger zetten van de thermostaat thuis, slimme koelkasten en lichtbronnen die af te stellen zijn met de smartphone.  En nog wel het meest vernuftige: auto’s met zonnepanelen die energie opwekken om vervolgens die energie mobiel te verplaatsen, naar de camping bijvoorbeeld.