Dé 3 vakantietrends van 2014: ‘avontuurlijk’ is het sleutelwoord

Voor veel mensen is de vakantie het hoogtepunt van het jaar. Maar in plaats van wéér op een camping in Zuid-Frankrijk te gaan staan kun je ook kiezen voor een van onderstaande, wat avontuurlijkere opties:

Bestemming onbekend.

Wie kent het niet: je kiest een vakantieoord uit en bent vervolgens wekenlang bezig met reisgidsen en websites uitpluizen om er zeker van te zijn dat je geen enkele toeristische highlight mist. Hoe heerlijk zou het zijn als je je bestemming van tevoren niet wist? Het scheelt een boel uitzoekwerk en levert gegarandeerd avonturen op waar geen reisgids tegenop kan. Je geeft je budget aan en aantal dagen en voor je het weet bevind je je op Malta, in Ljubljana, of in een ander oord waar je zelf misschien niet zo snel op gekomen zou zijn of waar je zelfs nog nooit eerder van had gehoord. Google maar eens op ‘verrassingsvakantie’.

Je kunt in plaats van een reisbureau in te schakelen ook aan vrienden vragen of zij voor jou een verrassingsvakantie willen boeken. Houd er wel rekening mee dat er landen zijn waar je niet zonder visum en/of vaccinaties binnen komt!

Social traveling.

In plaats van de gebruikelijke all-inclusive resorts verblijf je bij de lokale bevolking en heb je de mogelijkheid met hen je nieuwe omgeving te verkennen. Niet langer bezoek je alleen de toeristische attracties die iedereen bekijkt: je verblijf bij de locals levert unieke vakantie-ervaringen op. Wij hebben de 3 leukste social travel experiences voor je uitgezocht:

  1. Voor luxueuze reizen naar Zuid-Amerika en Miami kun je gebruik maken van Oasis Collections, een site waar je appartementen en huizen kunt huren in bijvoorbeeld Rio de Janeiro of Buenos Aires. Leden hebben ook toegang tot culturele en sociale evenementen op hun plaats van bestemming, ideaal om de lokale welgestelde bevolking te leren kennen!
  2. De wijdverbreidheid van internet en social media maken social traveling mogelijk, omdat je nu in vergelijking met vroeger veel makkelijker met Thaise locals in contact kunt komen en blijven. Withlocals is één van de sites die zich specialiseert in het bemiddelen tussen reizigers en locals. Zo kun je onder andere tours in Thailand doen. Of lokale bewoners nodigen je bijvoorbeeld uit om bij hen typische Thaise gerechten te komen eten, mee te doen aan een workshop leerbewerking, of een fietstocht te maken door de prachtige Thaise natuur.
  3. Via Airbnb worden bedden, kamers, appartementen, huizen en complete kastelen te huur aangeboden, over de hele wereld. Wil je de locals leren kennen, kies dan voor een kamer in een huis in plaats van een complete eigen woning of appartement. Zo kun je namelijk samen eten met de verhuurder, op ontdekkingstocht gaan in de omgeving en al je vragen over de lokale cultuur stellen.

Staycation.

Letterlijk op vakantie in eigen achtertuin. In plaats van in een hotel te overnachten of op een camping te staan, blijf je bij een staycation thuis en ga je dagjes weg of vermaak je je thuis. Er valt namelijk ook in eigen huis, omgeving en land nog genoeg te doen en te ontdekken!

Om de ervaring van een staycation wat avontuurlijker te maken, kun je een tent opzetten in je achtertuin of onder de sterrenhemel slapen. WiFi en tv uitschakelen draagt ook bij aan het vakantiegevoel. In plaats van internetten en tv kijken kun je gezellig samen bordspellen doen wanneer je ‘s avonds thuiskomt van een uitstapje in eigen land. Vergeet alleen niet om de sproeiers uit te zetten als je je tent in de achtertuin opzet: