3 manieren om je vingers te branden aan MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is na een aantal jaar gemeten en gewogen. Er zijn 1001 redenen om aan MVO te doen en toch heeft het ook valkuilen. Als je overweegt om aan MVO te doen, waar moet je  aan denken en wat kan je beter laten? Dit is hoe je MVO niet doet.

Een zichzelf respecterend bedrijf doet aan MVO of het telt niet mee. Voor sommige (enkele) bedrijven was deze ondernemingsstijl voor de opkomst van MVO niet onbekend. Voor hen is ondernemen per definitie ondernemen met de inachtneming van je mensen, je omgeving en je continuïteit. Anderen zagen het als een manier om mee te kunnen dingen in de concurrentie of als een nieuwe marketingstrategie. Een manier om het imago op te poetsen.

Deze laatste groep is van een koude kermis thuis gekomen. Als het MVO niet oprecht is of als er te nadrukkelijk over wordt gecommuniceerd krijgt het bij stakeholders toch een vies nasmaakje. MVO is een delicaat iets. Het moet diep in de corporate identity zitten, anders val je uiteindelijk toch door de mand.

Beste ondernemer, MVO is een glibberig iets. Let op deze valkuilen van MVO:

1.       Goede marketing ≠ goed verhaal

De valkuilen van MVO

Hier zit een essentieel verschil in. Dit verschil laat zien hoe MVO wel moet en hoe niet. Als je een werknemer in dienst hebt, omdat hij nergens anders aan het werk kon, dan is dit het goede verhaal. Laat de buitenwereld dit dan ook weten op een gepaste wijze. Een stel snelle reclamejongens inhuren om een gelikte groene reclamecampagne te maken, zonder dat goede eerlijke verhaal, is geen waar voor je geld en het effect van korte duur.

2.       MVO kan cosmetisch overkomen

MVO is een investering. Zeker als je het goed wilt doen. Het vergt een kritische blik op je gehele bedrijfsfilosofie. Toen McDonalds zich begon te begeven op het terrein van MVO, kwam het toch ongeloofwaardig en cosmetisch over. Het is lastig om als maatschappelijk verantwoord gezien te worden als je kernproduct 100% onverantwoord is.

Corporate Social Responsibility from Steve Raybould
3.       Maakt bedrijven kwetsbaar voor kritiek

Consumenten zijn mondiger geworden, maar ook scherper. Bedrijven lijken de laatste jaren in beginsel niet vertrouwd te worden door consumenten. Dus ze worden nauw in de gaten gehouden. Met name de bedrijven die claimen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Consumenten zijn aan het wachten op een foutje van deze bedrijven. En wanneer die dag zich aangekondigd heeft, zal de consument zich laten horen ook.

Maatschappelijk ondernemen is een nobele kwestie, maar kent ook valkuilen. Het is zeker aan te raden om de mogelijkheden voor MVO voor je eigen bedrijf te onderzoeken. Zorg er daarbij voor dat de motivatie intrinsiek is, zodat het niet cosmetisch overkomt. Wanneer dit het geval is, zullen consumenten zich laten horen. Aan MVO doen maakt ondernemers om die reden kwetsbaar voor kritiek. Het allerbelangrijkste bij MVO is het hebben van een goed verhaal. Zonder goed verhaal zal goede marketing onvoldoende zijn.